recepcija

Izobraževanje gasilcev – bolničarjev

Gasilska zveza Vrhnika in Nujna medicinska pomoč Zdravstvenega doma Vrhnika sta v soboto, 13. 5. 2023, organizirala že 5. tradicionalno izobraževanje gasilcev-bolničarjev. Organizacijo dogodka je prevzelo Gasilsko društvo Pokojišče – Padež – Zavrh. Pripravili smo tri točke z realnimi scenariji, pri katerih so gasilci-bolničarji izvajali prvo pomoč. Izobraževanja se je udeležilo kar 8 ekip gasilcev-bolničarjev iz Gasilske zveze Vrhnika in 5 gostujočih ekip: Barje, Brezovica pri Ljubljani, Notranje Gorice-Plešivica, Žažar in Renče-Vogrsko. Na izobraževanju je sodelovalo 80 oseb, poleg gasilcev in članov NMP Vrhnika tudi statisti.

Gasilci-bolničarji so se preizkusili na treh točkah z realističnimi scenariji. Na prvi so vadili oživljanje podhlajene osebe, na drugi so poškodovanca s sumom na poškodbo hrbtenice z vrvno tehniko reševali iz globeli čez skalni prepad, na tretji točki pa so v simulirani množični nesreči – zabavi, na kateri je prišlo do pretepa, oskrbeli tri huje poškodovane osebe.

Tovrstna izobraževanja so izjemnega pomena, saj gasilci-bolničarji poleg utrjevanja znanja prve pomoči poglabljajo tudi veščine sodelovanja in sporazumevanja, organizacijske in vodstvene sposobnosti ter empatičen odnos do ljudi v stiski.
Že utečeno izobraževanje je izjemen dokaz odličnega sodelovanja med lokalno skupnostjo in lokalno službo NMP, zato je vsakoletna izvedba ena od prioritetnih nalog NMP ZD Vrhnika in Gasilske zveze Vrhnika.

Na zaključnem postroju smo se dogovorili, da se naslednjič snidemo v občini Log-Dragomer, drugo soboto v maju, 11. 5. 2024!

Vsem sodelujočim najiskrenejša hvala!

Ekipa NMP ZD Vrhnika in poveljstvo GZ Vrhnika

Preskoči na vsebino